Tatranská galéria v Poprade pripravila výstavu šperkov dvoch výtvarníčok

24.09.2005 Poprad

Poprad 23. septembra (TASR) - Výstavu umeleckého šperku, ktorá je spojením dvoch odlišných pohľadov na svet, ale aj príkladom tolerancie, pripravila na jesen...
Poprad 23. septembra (TASR) - Výstavu umeleckého šperku, ktorá je spojením dvoch odlišných pohľadov na svet, ale aj príkladom tolerancie, pripravila na jesenné obdobie Tatranská galéria v Poprade. Vo výstavnej sieni na Alžbetinej ulici prezentuje odo dneška do 5. novembra tvorbu dvoch výtvarníčok - Bety Majerníkovej zo Slovenska a Stefy Klempovej z Nemecka.

\"Aj keď sú autorky dobrými priateľkami, každá z nich má svoj výnimočný prístup ku šperku a vlastné videnie sveta, \" zdôraznil kurátor výstavy Karol Weisslechner. Stefy Klempová citlivo vníma prírodu, ekológiu, medziľudské vzťahy a postavenie ženy v spoločnosti, čo sa odráža aj v jej práci. Ako protipól môže pôsobiť práca Bety Majerníkovej, ktorú inšpirujú najmä elektronické zariadenia, globalizácia, prelínie kultúr, jazykov a tvarov.
Koncepcia spoločnej výstavy nazvanej Erika & Small Personal Gadgets sa zakladá na rozdielnych pohľadoch a paradoxe. Zaujímavosťou sú šperky, na ktorých autorky pracovali spoločne. Jedna začala šperk tvoriť a druhá ho dokončila. Na jednej strane ide o rozdielnosť prístupov, na druhej o citlivé a vkusné spojenie pohľadov oboch autoriek.
Výstava svojou koncepciou zvýrazňuje schopnosť dohovoru a tolerancie, čo ešte prehlbuje skutočnosť, že autorky sú rôznej národnosti.
Majerníková je absolventkou Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, oddelenia šperku u profesora Karola Weisslechnera, kde pokračuje v doktorandskom štúdiu.
Klempová vyštudovala umelecký šperk na University of Applied Scieces Trier, Idar-Oberstein v Nemecku. Obe sa stretli na výmenných študijných pobytoch medzi školami.
 

Vyberte región

mark